Ethnica – global
chill out festival
Malá Austrálie, Brno
Šestý ročník chill out festivalu
za námi, uteklo to jako voda a možná ještě rychleji.
První den, přijeli jsme kolem
čtvrté. Organizátoři teprve dolaďovali poslední dekorace a maličkosti
(oficiálně vše mělo začínat už ve dvě, tím pádem posunut line up cca o hodinu).
My jsme si však zatím postavili stan, odhodili krosny a mazali jsme obhlídnout
stage, stánky a všechno, co nás následující skoro tři dny mělo čekat. Rozložili
jsme deku, koupili první pivo a už se mohli vesele zaposlouchat do hudby!
V tu ránu začnete žít
festivalem. Vypnete mobilní telefony. Posloucháte a dostáváte se do lehkého
hudebního transu. Nemáte potřebu se ani moc vybavovat. Ležíte, tančíte,
soustředíte se na hudební vlny a na to, jaký blahodárný účinek to má na vaši
duši. Na vaše nitro. Cítíte pohodu, klid. Čas neexistuje. Souzníte
s rytmy, přírodou a ostatními lidmi. Nikdo nekřičí. Všichni se usmívají,
jsou sami sebou a cítíte, jak je každý pro ten svůj daný okamžik šťastný.
Nepotkáte nikoho, kdo by se
mračil. Potkáte rozmanitost osobností, šamany a šamanky, kořenáře a kořenářky,
mladé a staré, děti i psy. Umělce s obručemi, balonky a poiky (tzv.
točítka používané zejména k fireshow). Malíře a malířky, tanečníky a
tanečnice. A v neposlední řadě minimálně jednoho lupiče vratných kelímků J.
Najíst se můžete u stánku –
veganského či v provizorní čajovně, kde podávají také lahodné vodní dýmky,
čaje, pu-erh, maté a další. Všechny ingredience jsou v nejlepší bio
kvalitě. Veganský guláš, jasmínová rýže, zeleninové hranolky, burger bez
jediného kousku masa, pizza dělaná v pojizdné peci. Čerstvé ovocné a
zeleninové šťávy či lahodné veganské zákusky. Vše zdravé, lehoučké a hlavně
vynikající. Žádné přesmažené, tučné klobásy či langoše, tak jak to známe
z obyčejného hudebního festivalu. Všechno chutná o moc lépe a začnete
trochu přemýšlet o vašem postoji k jídle, o vegetariánství i veganech,
protože chuť a různorodost jídel vás opravdu překvapí (dokud nepřijedete domů a
na talíři není nachystán vepřový řízek – alespoň že v bio kvalitě J).
K pití kromě tradičních alkoholových nápojů jako pivo či víno byla k zakoupení
třeba lahodná malinovka či šťáva z mladého ječmene, zelený brčálový nápoj,
který detoxikuje organismus, podporuje trávení a dodává vašemu tělu mnoho
potřebných výživových látek.
Workshopy – chvilka vzdělání a
dovídání nových informací a zkušeností. Ani letos jsme bohužel možnosti
navštívit nějakou přednášku nevyužili. Spíš proto, že nás témata příliš
nezaujala. Nabídka však byla široká. Například: kurz orientálního tance, přírodní
stavitelství, šamanské bubnování a mnoho dalšího. Do příště bych ale na workshopech
více zapracovala. Možná za to mohlo také to, že vše nešlo podle časového plánu,
kvůli kterému to působilo nepřehledně a o probíhajících workshopech se ani
všichni účastníci bohužel nemohli dozvědět.
Sociální zařízení – jak by někdo
řekl – trochu punk. Ale na takový festival asi nejezdí nikdo, komu by to nějak
moc vadilo a dva dny se studenou nebo netekoucí vodou se dá vesele přežít J.
A teď přejďeme k tomu důležitějšímu,
k hudební stránce festivalu.
Kromě mnoha DJs zahráli hudebníci
například na didgeridoo. Australský domorodý dechový nástroj, vlastně taková
dlouhá dutá trubka. Pomocí techniky vibrujících rtů se rozezní. Zvuk
vycházející z didgeridoo je zvláštní, hráče, kteří to s ním umí
obdivuji, ale mě příliš nezaujal, ba naopak. Věřím však, že spoustu lidem může
přinést pohodu a baladu pro jejich uši. Také jsem poprvé slyšela nástroj hang
(také handpan). Melodický perkusní švýcarský nástroj složený ze dvou
miskovitých kovových částí a vzduchu uvnitř. Oproti didgeridoo jsem si ho na
první poslech zamilovala. Nelze vám tu nic vyprávět, poslechněte si sami a
utvořte si vlastní názor. Komu se však nezalíbí, budu ho považovat za hudebního
barbara J.
Videoukázky:
Žádné komentáře:
Okomentovat